Usein kysytyt kysymykset

Kokoamme tälle sivulle yleisimpiä Kuntekoon liitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Mikäli et löydä sivulta tarvitsemaasi tietoa, lähetä kysymyksesi meille sähköpostitse kunteko[a]kt.fi

1. Miten voimme osallistua KunTeko 2020 -ohjelmaan?

Kunteko on tarkoitettu kuntaorganisaatioiden ja -työpaikkojen kehittämistyön tueksi. Kunnat, kuntayhtymät ja kuntaomisteiset yhtiöt tai niiden osat voivat osallistua Kuntekoon monella eri tavalla:

  1. Hakemalla Kuntekon palveluja ja osallistumalla toimintaan.
  2. Kertomalla oman työyhteisönsä kehittämisestä Tekojen Torilla.
  3. Käsittelemällä Kuntekoa esimerkiksi yhteistoimintaelimessä.
  4. Tilaamalla ohjelman uutiskirjeen.
  5. Seuraamalla Kuntekoa Facebookissa ja Twitterissä.
  6. Nimeämällä työpaikalle Kunteko-yhteyshenkilön/t.

Osallistuminen ja yhteyshenkilön nimeäminen ei edellytä organisaatiossa virallista päätöstä. 

2. Mikä on Tekojen Tori ja miten se toimii?

Tekojen Tori on Kuntekon sydän, areena, jossa voi kertoa, mitä omassa kunnassa tai työyhteisössä on saavutettu kehittämällä. Siellä voi myös lukea ja vinkata muiden hyvistä työelämän kehittämiseen liittyvistä käytännöistä.

Tekojen Tori on tarkoitettu kaikenlaisille kuntatyöpaikoille. Kehittämisteon kannattaa ilmoittaa teon parhaiten tunteva tai hänen vastuuttamansa henkilö. 

Tekojen Torilla kuntaorganisaatiot saavat valtakunnallista näkyvyyttä sekä hyvää ja positiivista mainetta. Tekojen Torilta parhaat käytännöt ja vaikuttavat kehittämisteot leviävät yli kunta- ja toimialarajojen.

Katso Tekojen Tori -video

3. Mitä on työelämän kehittäminen kunta-alalla?

Kunnissa ja kuntayhtymissä työpaikkojen kehittäjiä ovat kaikki: johtajat, esimiehet, luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut, työntekijät, toimihenkilöt, virkamiehet jne. Kehittäminen tarkoittaa sitä, että uskaltaa tehdä jonkin asian toisin kuin ennen, vähän paremmin tai toisella tavalla.

Kunteko tukee ja tekee näkyväksi työelämän kehittämistä erilaisin tavoin. Tutustu esimerkiksi Tekojen Toriin, Kuntekon sähköiseen Tekoja ja tekijöitä - kertomuksia kunta-alan työelämän kehittämisestä -julkaisuun sekä uutisarkistoon, jossa on kehittämistä kuvaavia artikkeleita eri puolilta Suomea. Jaamme kehittämistarinoita myös sosiaalisessa mediassa eli Facebook- ja Twitter-kanavillamme.

Osana Kunteko-ohjelmaa on julkaistu Hyvästä parempi -kehittämisopas, jossa kerrotaan, mitä työelämän kehittäminen on kuntatyöpaikoilla ja miksi sitä tarvitaan juuri nyt, keskellä kunta-alan suuria uudistuksia ja taloudellisia vaikeuksia. Oppaan jokaisessa luvussa esitellään ainakin yksi konkreettinen kehittämisteko, jota voi kokeilla myös omalla työpaikalla.

4. Mitä Kunteko-yhteyshenkilö tekee?

Kunteko-yhteyshenkilöitä on kunnissa ja kuntaorganisaatiossa noin 300 (v. 2018). Yhteyshenkilön tehtävänä on mm.

- olla tietoinen ohjelman tarjoamista palveluista ja yhteistyömahdollisuuksista
- välittää Kuntekolle tietoa oman organisaation kehittämistoimenpiteistä ja -tarpeista
- toimia tiedonvälittäjänä oman organisaation sisällä
- seurata Kunteko-ohjelman etenemistä

Tehtävää ei ole tarkoitettu aikaa vieväksi. Yhteyshenkilöitä voi olla samassa organisaatiossa useampia esimerkiksi eri toimialoilta. Mikäli yhteyshenkilöä ei ole vielä nimetty tai heitä halutaan nimetä lisää, se käy helposti tämän linkin kautta.

Yhteyshenkilöt saavat automaattisesti Kuntekon uutiskirjeen ja lisäksi heille lähetetään tarpeen mukaan yhteyshenkilökirjeitä:

Yhteyshenkilökirje 2/2018
Yhteyshenkilökirje 1/2018
Yhteyshenkilökirje 2/2017
Yhteyshenkilökirje 1/2017
Yhteyshenkilökirje 2/2016
Yhteyshenkilökirje 1/2016
Yhteyshenkilökirje 1/2015