Jaa:
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä

Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

21.12.2015

Satakunnan kunnat, kuten Eura, Rauma, Ulvila, Honkajoki, Siikainen, Karvia, Kankaanpää, Pori - Björneborg

Toiminnalliset vanhempainillat

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet

Toiminnallisten vanhempainiltojen taustalla ovat varhainen vaikuttaminen ja ongelmien ehkäiseminen. Toiminnallisten vanhempainiltojen avulla kehitetään palvelurakenteita ja vahvistetaan verkostoitumista eri kuntatoimijoiden välillä. Iltojen toteutuksesta vastaavat koulujen oppilashuollon henkilöstö yhdessä muiden kunnassa lasten ja nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa.

Toiminnallisia vanhempainiltoja lähdettiin toteuttamaan, koska niiden avulla osallistetaan perheitä mukaan koulun ja kodin yhteistyöhön. Toiminnan tavoitteena on tarjota lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen tietoa nuoruusiän kehityksestä ja tukea arjen haasteisiin.

Toiminnallisten vanhempainiltojen tavoitteena on tutustuttaa luokan vanhemmat ja oppilaat toisiinsa, mahdollistaa vertaisuuteen perustuva keskustelu, sekä antaa tietoa ajankohtaisista asioista.

Ratkaisu

Toiminnallisten vanhempainiltojen suunnittelu ja toteutus tehdään yhteistyössä koulun henkilöstön ja paikkakunnan muiden toimijoiden kanssa. Satakunnan sairaanhoitopiirin Pois syrjästä –hankkeesta on osallistuttu koulukohtaisten toteutusten suunnitteluun toiminnon juurruttamiseksi koulun käytännöksi sekä hyvien käytäntöjen kokoamiseksi jaettavaksi edelleen.

Tulokset

Palautteet illoista ovat olleen hyviä. Vanhemmat ja oppilaat ovat kokeneet antoisiksi työskentelytavan, jossa asioita pohditaan muiden kuin omien vanhempien kanssa.

Koulujen näkökulmasta toiminnallisten vanhempainiltojen avulla on päästy keskustelemaan yhdessä oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa koulunkin arkeen liittyvistä asioista, kuten säännöt, nukkumaanmenoajat, sosiaalisen median käyttö, päihteet ja hyvinvointi.

Yläkoulujen illoissa on kyetty hyödyntämään myös kouluterveyskyselyjen koulukohtaisia tuloksia.

Kehittämiseen ovat osallistuneet:


Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Yhteyshenkilöt

Riitta Nieminen, Tiina Ilola
riitta.nieminen@satshp.fi , tiina.ilola@satshp.fi
projektisuunnittelijat
Satakunnan sairaanhoitopiiri, Pois syrjästä –hanke

Tykätty 3 kertaa